Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

«Περιπλανώμενος αλλά ποτέ πια μόνος»



Αν σας αρέσουν οι βαλίτσες, οι χάρτες, η δημιουργική δουλειά και η καλή παρέα, αυτό το κείμενο γράφτηκε για εσάς!

Με άρωμα καφέ, γεύση κανέλα και πολλές νότες από την αγαπημένη μας Up μουσική ξεκίνησε η σειρά εκδηλώσεων “Εθελοντισμός και Κινητικότητα” με διοργανωτές το Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και τον Κόμβο φοιτητών την Πέμπτη 5 Μαρτίου από τις 12 το μεσημέρι έως και το σούρουπο.

Εκδηλώσεις σε αμφιθέατρο =ατελείωτο μπλα-μπλα, θα σκεφτόταν κάποιος κακόβουλος (μην με κοιτάτε έτσι, δεν είπα «εγώ»). Και όμως, θα ήταν μια άτοπη σκέψη, καθώς επρόκειτο για αλληλεπίδραση μεταξύ νέων ανθρώπων, για γνωριμία με πρωτότυπους τρόπους (αν δεν γνωρίσατε τον «Μπίχλα» χάσατε) και για ουσιαστικό διάλογο πάνω σε θέματα που αφορούν τον κάθε φοιτητή του Π.Π.  Έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, ομάδες όπως το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και «Δότες Μυελού των Οστών» έκαναν την δική τους προσπάθεια προκειμένου οι φοιτητές να ενημερωθούν για σκοπούς ευνοϊκούς όχι μόνο για το Πανεπιστήμιό μας, αλλά και για τον άνθρωπο. Μπαίνοντας στην αίθουσα είδαμε…..

…εθελοντικές ομάδες όπως η ESNAIESEC, η BEST, η AEGEE και η EESTEC που έχουν δημιουργηθεί για να συνεισφέρουν στην ομαλή ένταξη των φοιτητών από πολλές χώρες σε διαφορετικά κράτη, με στόχο τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την παρακολούθηση σεμιναρίων και την ψυχαγωγία. Οι εκπρόσωποι των εθελοντών, μας ενημέρωσαν για τις μοναδικές εμπειρίες που είχαν σε χώρες με διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία από τα ελληνικά (όπως Ρουμανία, Ταϊβάν, Κροατία), ενώ φοιτητής από την Αρμενία που κλείνει μία εβδομάδα διαμονής στην Πάτρα μας περιέγραψε με χιούμορ τις ομοιότητες του νέου, υποτίθεται παντελώς διαφορετικού προορισμού με την χώρα του.  

Συζητήσαμε για την σημασία της κινητοποίησης και της αξιοποίησης ευκαιριών, για το πολιτισμικό σοκ και την προσαρμογή, ενώ γνωρίσαμε τι είναι το «Motivation Letter» και με την βοήθεια του Γραφείου Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Πατρών, μάθαμε πώς να οργανώνουμε το Ευρωπαϊκό μας Βιογραφικό. Όλα αυτά σε συνεργατικό κλίμα και βιωματικό επίπεδο.

Έξω από την αίθουσα με περίμεναν πια η πανσέληνος της Πέμπτης, οι χαρούμενοι ρυθμοί του 90.4 και αρκετό υλικό για να μελετήσω στο σπίτι, ή….. σε κάποιο σοκάκι της Γαλλίας/Σερβίας/Ισπανίας/Τουρκίας! Λες;
[κείμενο και φωτογραφία: Stama_Kal]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου